Château Tertre Roteboeuf 2010 AOC Saint Emilion Grand Cru

Tertre Roteboeuf 2010 ist ein Paradebeispiel für einen Wein "hors norme".

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2010
Alkohol: 15,5%

Weinbeschreibung:

Chateau Tertre Roteboeuf 2010:

In monolithischer, glanzgetränkter Schwärze dokumentiert der Tertre Roteboeuf des Jahrgangs 2010 bereits visuell die Dimension seines großen Wurfs. Mit initial schon rassigem, würzigem, im Zeitverlauf immer umwerfender werdenden Fruchtcrescendo eröffnet das Nasenspiel die großartige Schau urwüchsig-reintöniger Sinnenbetörung. Im Konzert der Bouquetträger ragen anfangs die roten Früchte und dunklen Beeren mit ihren frischen und saftigen Obertönen etwas heraus, werden dann aber bestens von der sehr warmaromatischen Würzunterlegung im Baß ausgewogen und von erfrischender Mineralität durchzogen. Mit geschmeidig-samtiger Wucht gleitet der hocharomatische Wein in üppigem Fluß den Gaumen aus und beeindruckt auch hier durch die imposante Dichte der hochreifen Frucht, deren Intensitätsamplitude ein ebenso unerreichtes Niveau erklimmt wie Säure und Alkohol. Quasi auf dem Hochseil ungewohnter Extraktintensität wird der Gaumen durchmessen, und die exuberante Fülle der wirkmächtigen Bestandteile Frucht, Säure, Tannin und Alkohol formiert sich in berauschendem Aplomb! In auflodernder Aromatik entschwindet der Wein in wohliger Zeitentrückung in das Reich der Erinnerung.

Ein Wein, der zunächst sprachlos macht und den ganzen Horizont semantischer Weite erfordert. Das Wort verneigt sich vor den Sinnen.

Matthias Hilse: 97-99


Genussindex 20/20 Punkten

Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"Tasted at the chateau directly from barrel, the Le Tertre-Roteboeuf has wonderful definition on the nose, much more composed and controlled than the 2009 when tasted last year. Pure black cherries, bilberry and crushed stone, great precision here, much more control of the Merlot than I was anticipating. The palate is medium-bodied with very fine tannins, superb acidity, layers of crisp ripe berried fruits suffused with tension and mineralité. Focused and linear towards the Burgundy like, silky finish in keeping with the vintage, this is an outstanding Le Tertre-Roteboeuf for long-term ageing. By the way...it has 15.7% alcohol (and a pH 3.64.)! Tasted April 2011."

Neal Martin 95-97 Punkte

 

"re, much more control of the Merlot than I was anticipating. The palate is medium-bodied with very fine tannins, superb acidity, layers of crisp ripe berried fruits suffused with tension and mineralité. Focused and linear towards the Burgundy like, silky finish in keeping with the vintage, this is an outstanding Le Tertre-Roteboeuf for long-term ageing. By the way...it has 15.7% alcohol (and a pH 3.64.)! Tasted April 2011."

Neal Martin 95-97 Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"True to style. Suave, exotic with smooth, caressing tannins. Owner François Mitjavile, has, as usual, pushed the ripeness to the confit stage but the terroir and vintage give the requisite lift and freshness. His fans won't be disappointed. Drink 2018-2030."

18/20 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jeff Leve

"From an assemblage of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, the wine reached 15.6% alcohol with a pH of 3.75. The wine does not feel hot. With massive amounts of glycerin, the wine offers exotic textures not found in other wines. The wine will be aged in 100% new oak barrels from Radoux. With a strong perfume filled with iron, oak, jammy red and black berries and fennel, this lush, unctuous, unique expression of St. Emilion is sweet, mouth filling, opulent and loaded with oaky, sweet, candied red berries, licorice and roasted fruits."

94-96 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

René Gabriel's BDX Total

"Tiefes Purpur. Sehr intensives Fruchtbouquet, einerseits frisch, anderseits auch marmeladige Töne, Spuren von frischer Himbeerkonfitüre, Red Currant, Früchteteenoten, getrocknete Kirschensteine, Damaszenerpflaumen. Im Gaumen ein Gigant mit Charme, fast schon dramatische Fruchtkonzentration, Spuren von Pflümlischnaps im süsslich wirkenden Finale. Vielleicht der alkoholreichste Tertre Rôteboeuf der Geschichte, das Wunderding liegt bei 15,5% Volumenprozent. Hier werden Weinhändler zu Drogendealern. 2016 bis 2034"

19/20 Punkte

Quelle: www.bxtotal.com

VINOUS

"Saturated ruby. Deep aromas of red and black fruits, violet, gunflint, licorice and bitter chocolate, complemented by a sexy oak-derived note of hickory smoke. Large-scaled and sweet, but with terrific precision and refinement to the flavors of dark berries, chocolate, licorice and minerals. Finishes polished and long. Not as opulent or exotic as the 2009, but offers exceptional sweetness and size while managing to maintain impressive verve and thrust. A great 2010."

Stephen Tanzer 96+ Punkte ( Juli 2013)

 

"Fully saturated ruby. Knockout nose combines blackcurrant, blackberry, coffee, menthol, graphite and licorice. The palate offers an uncanny combination of sweetness and penetrating power, with expansive, fine-grained flavors of black and red fruits, mint and sweet spices. The very long, rising finish conveys an impression of energy and great finesse, thanks to harmonious acids that lift and extend the wine's fruit and spices. One of the wines of the vintage: lay this one down."

Ian d'Agata 94-97 Punkte (Apr. 2011)

Quelle: www.vinous.com


Herstellerangaben:

Château Tertre Roteboeuf

FR 33330 Saint Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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