Château Haut Bailly 2014 AOC Pessac Leognan

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2014
Alkohol: 13,5%
Appelation: Pessac-Léognan
Klassifikation: Klassifikation Graves (rot)

Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The Château Haut-Bailly 2014 is a blend of 66% Cabernet Sauvignon and 34% Merlot picked between 24 September and 15 October. Véronique Sanders explained that it represents a much higher percentage of Cabernet because of its quality, the Merlot undergoing some saignée due to the size of berries. Matured in 50% new oak and including 8% vin de presse, it has a lovely bouquet with superb delineation, touches of undergrowth and tobacco infusing the pure black fruit, stirrings of black tea emerging with aeration. The palate is medium-bodied with edgy, crisp tannin on the entry and good acidity (ph 3.7), perhaps more than say, the 2012. There is a fine sense of energy here and at dovetails into a lightly spiced, slightly saline finish. This is a slightly less ostentatious than recent vintages, a little more restrained but the terroir really shows through. Excellent. Expect this to land at the top of my banded score."

Neil Martin: 91-93 Punkte

Quelle: www.erobertparker.com #218

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Lovely restrained black fruit and pencil shavings on the nose, beautifully extracted, although the fruit is not quite as vibrant as in the best vintages of this excellent property. Good persistency, a supremely elegant take on the vintage, in the line of 2001. 66% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot. A masterclass as ever in precision winemaking, and although there is 8% of press wine it gives weight without straining the structure. Denis Dubourdieu consultant here for last 17 years, since 1998.

Drink: 2025-2040"

Jane Anson: 18.25/20pts ( 94/100pts )

Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"66% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot. They are deliberately vinifying lighter and lighter with less extraction so that this blend contains 8% press wine.
Rich and substantial but racier than the old Haut-Bailly style. Really very well mastered. Good balance without excess acidity or tannin. Very persistent. The concentration was presumably helped enormously by the saignée that produced the Rosé. Just a little stolid but a very impressive 2014."

Jancis Robinson: 17,5+/20

Quelle: www.jancisrobinson.com


Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Slow smoked plum, anise and black cherry liqueur on the nose, the wine feels fresh. There is volume, length and complexity, refined tannins and a vibrant, dark blackberry and plum finish. From a blend of 66% Cabernet Sauvignon and 34% Merlot, the wine reached 13% alcohol with a pH of 3.7. 93-95 Pts"

Jeff Leve: 93-95 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com with the courtesy of Jeff Leve

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Roger Voss

"Barrel Sample. This is a very successful wine, with wood and fruit notes that combine seamlessly with layers of acidity. At its base is a serious structure of dark tannins; on top, juicy black fruits shine. This is a wine for long-term aging."

94-96 Punkte

Quelle: www.winemag.com

 

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Quelle: www.winemag.com

René Gabriel's BDX Total

"Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Fein toastiger Beginn, rote Pflaumen, helle Edelhölzer, dominikanischer Tabak, zeigt reife Beerenkomponente zwischen roten bis blauen Fruchten, feine Trockenheit aber auch mit wunderschöner Wurze ausgestattet. Mittlerer Gaumen mit guten Muskeln und einer ausgeglichenen, aber auch fordernden Adstringenz, endet mit eher sandigen Konturen. Irgendwie unsexy aber dafur klassisch. Will heissen; er gleicht seinen geduldigen, resrvierten Jahrgängen wie 1988, 1996, 2006 und hat auch ähnliche Gerbstoffkonturen. Braucht lange und wird klassisch. Fur mich persönlich hat er momentan fast ein Bisschen Muhe an seine eigenen (ebenfalls nicht einfachen Jahrgänge 2011 und 2012) anzuschliessen. Es bleibt zu hoffen, dass er dies - bis in seine Genussreife - schaffen wird. Dann wurde er noch einen Punkt zulegen."

Rene Gabriel: 17/20 - 2022 bis 2040

Quelle: www.weingabriel.ch

Quelle: www.bxtotal.com

Bettane & Desseauve

"Nez racé, d’une délicatesse exquise et d’une complexité rare, fruit très pur, notes d’épices et de cèdre, bouche dense et raffinée à la fois, tannin très harmonieux, beaucoup de tenue, de fraîcheur et d’énergie. Un Haut-Bailly ample, généreux, vibrant et plein de personnalité. L’une des réussites majeures de l’appellation."

94 Punkte oder 17,5/20

Quelle: www.mybettanedesseauve.fr

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The 2014 Haut Bailly is exceptionally polished, creamy and textured from the very first taste. Black cherries, plums, smoke, tobacco and incense meld together in an ample, voluptuous wine built on pure texture. The high percentage of Merlot gives the 2014 relatively soft contours to balance the pure intensity of the Cabernet Sauvignon. This is a remarkably balanced, polished, young Haut-Bailly. The blend is 66% Cabernet Sauvignon and 34% Merlot."

Antonio Galloni 93-96 Punkte

Quelle: www.vinous.com April 2015

VINUM

"Grösse ist nicht viel von allem, Grösse ist alles genau richtig. Genau das charakterisiert diesen unvergleichlichen Wein, der alle anderen der Appellation hinter sich lässt. die Qualität der Tannine ist einmalig, der aromatische Gehalt enorm, die kristallene Säure sticht durch den genau dosierten Extrakt wie eine Nadel und sorgt für zusätzliche Länge."

Peter Bichsel 19/20 (Jahrhundertwein)

Quelle: vinum EXTRA Spezialpublikation 2015


Herstellerangaben:

Château Haut Bailly

FR

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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