Château Haut Bailly 2013 AOC Pessac Leognan

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2013
Alkohol: 13,5%
Appelation: Pessac-Léognan
Klassifikation: Klassifikation Graves (rot)

Weinbeschreibung:

Château Haut Bailly 2013

Die Appellation Pessac-Léognan, die mit Ausnahme von Ch. Haut Brion aus der Leit-Klassifizierung exkludiert ist, bringt gerade aus diesem Mangel heraus eine Fülle stilistisch eigenständiger Weine hervor, die zeigen, wie unterschiedlich sich ein Terroir interpretieren lässt. Wenn es um Eleganz und Feinheit geht, dann kommt die hochwertigste Seide der bordelaiser Haute-Couture aus den Händen von Véronique Sanders und ihrem Château Haut-Bailly. Mit femininer Beharrlichkeit und Intuition hat sie es geschafft, Haut-Bailly in den letzten Jahren zum Flaggschiff des burgundischen Bordeaux zu machen, ohne jede Konzession an punkteheischenden Popanz.

Matthias Hilse: 91-94 Punkte

Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The 2013 Château Haut Bailly is a blend of 64% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot and 2% Cabernet Franc picked 1 to 10 October, cropped at 20.6hl/ha. The grand vin represents 40% of the crop and it saw 55% new oak (though Véronique Sanders told me that it may undergo a shorter élevage). It comes in at 12.8% alcohol. It has a clean pleasant bouquet, defined but perhaps missing the usual flair and exuberance, which is typical of the vintage. The palate is structured with a firm grip, a slight saltiness in the background. There is tightly packed black fruit here and it builds nicely to a masculine, tobacco-tinged finish. I will happily drink this over the next ten years whilst I await the 2009 and 2010 to come round. Tasted March 2014. "

Neal Martin 88-90 Punkte

Quelle: Wine Journal www.erobertparker.com

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Dense purple-red, cassis nose with hints of wild roses, good vineyard fruit, tannins a bit raw still. Drink: 2018-2028"
17/20 Punkte Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Revue du Vin de France

"40% de la récolte produira du grand vin, 40% du second vin, le reste est déclassé. "Heureusement qu'il y a eu une petite récolte!", avouent Véronique Sanders, gérante, et Gabriel Vialard, directeur technique. Ce rouge superbe affiche un nez légèrement fumé, une bouche très complète, ample, de grand équilibre avec une éclatante finesse de tanins. Généreux, long et extrêmement racé."
16,5-17,5/20 Punkte Quelle: La Revue du Vin de France No581

Quelle: www.larvf.com

Roger Voss

92–94Pts. Barrel Sample. This is a powerful wine that is full both of juicy black fruits and firm tannins. The structure is driving the richness of the wine, giving it the potential to age.
Quelle: www.winemag.com

Quelle: www.winemag.com

René Gabriel's BDX Total

17/20 Punkte

Quelle: www.bxtotal.com

Wine Spectator

"A firm and juicy wine with dried berry, sweet tobacco and cedar character. Medium to full body, with fine tannins and a pretty finish. Iodine. 64% cabernet sauvignon, 34% merlot and 2% cabernet franc. Tiny production."
91-92 Punkte Quelle: www.jamessuckling.com

Quelle: www.winespectator.com

Bettane & Desseauve

"16,5/20 Punkte [91/100] Nez discret, mais pur, corps parfaitement équilibré, texture serrée, peu d’ouverture aromatique, pas encore complètement en place à ce stade comme souvent dans cette superbe propriété. Il se dégustera certainement plus aisément dans trois mois."
Quelle:www.mybettanedesseauve.fr

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"Grilled herbs, smoke, plums, savory herbs and graphite emerge from the glass in the 2013 Haut-Bailly. Wonderfully deep and resonant for the year, the 2013 possesses lovely balance and plenty of personality. A final burst of new leather, violets red plums and smoke lingers on the close. In 2013 Haut Bailly speaks to finesse above all else. It's as simple as that. In 2013, the blend is 64% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot and 2% Cabernet Franc."

Antonio Galloni 90-93 Punkte

Quelle: www.vinous.com April 2014

Yves Beck

"Dunkles Rubingranat, schwarzer Kern, violette Reflexe, feinwürzig unterlegtes dunkles Beerenkonfit, tabakige Nuancen, Brombeeren, ein Hauch von Orangenzesten. Elegant, angenehme Kirschenfrucht, finessenreich strukturiert, etwas Schokolade, bleibt gut haften."
89-91 Punkte Quelle: www.falstaff.de

Falstaff

"Plenty of impact right from the first nose, this is well extracted with medium intensity ruby in colour, with a slightly sweet cherry and cedarwood nose, fairly classic for the appellation and not pushing too hard against the vintage. There is good freshness on the attack, with the tannic structure silky and soft, coming in at the mid-palate to cradle the fruit. Moutwatering, with appealing astringency suggesting the wine will develop and fatten over ageing. A serious wine, with great potential. Recommended to Highly Recommended. Drink 2020-2036."
89-91 Punkte Quelle: www.newbordeaux.com

Herstellerangaben:

Château Haut Bailly

FR

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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