Château Haut Bailly 2009 Magnum AOC Pessac Leognan

525,00 €
entspricht 350,00 € pro 1 L

Verfügbarkeit: Ausverkauft

Flaschengröße: 1.5
Jahrgang: 2009
Appellation: Pessac-Léognan
Alkohol: 13,5%
Klassifikation: Klassifikation Graves (rot)
Klassifikation Chateau: Cru Classé des Graves

Château Haut Bailly 2009 Magnum

Veronique Saunders und ihrer Mannschaft ist es gelungen, in der an hochklassigen Weingütern nicht armen Appeallation Pessac-Léognan DAS Referenz-Weingut der Authentizität außerhalb des Médoc zu kreieren.

Der tiefpurpurne Haut Bailly entfaltet in geduldiger Schwenkbewegung ein Bouquet von reifen dunklen Beeren und Früchten, das in orchestraler Beigabe von feiner Edelholzwürze, gerade eben gerösteten Arabica-Bohnen, feiner Steinmineralik, eleganter Floralaromatik und dezenter Würze begleitet wird. Mit erhabener Eleganz, der Präzision des großen Wurfs und der inneren Dynamik in sich ruhender Größe legt sich dieser großartig distinkte, körperreiche, sehr komplexe und dabei doch elfenfeine Rebensaft auf die Zunge und verblüfft durch seine Klarheit und Reinheit, die kein Muskelspiel brauchen, um einen Spannungsbogen von höchster Wirkdramatik aufzubauen. Der in sich ruhende Wein ist das Synonym natürlicher Anmut und stilistischer Avantgarde zugleich.

Ich ziehe meinen Hut!

Matthias Hilse: 98 Punkte


differenzbesteuert nach §25a UStG


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The greatest Haut-Bailly ever made? One can't speak enough of the job Veronique Sanders has done in 2009, allied with the owner, the American banker Robert Wilmers, who has given her carte blanche authority. Tiny yields have resulted in the most concentrated Haut-Bailly I have ever tasted. Eclipsing even the 2005, the 2009 (a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, and 3% Cabernet Franc) possesses 13.9% natural alcohol. Dense purple to the rim, it exhibits a precise, nuanced nose of mulberries, black cherries, black currants, graphite, and a singular floral component. A wine of profound intensity and full-bodied power, yet stunningly elegant, and never heavy or massive, it builds incrementally on the palate, and the finish lasts over 45 seconds. Remarkably, there is not a hard edge to be found in this beauty. The Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc were harvested between October 7 and 14, which explains their phenolic maturity. The wine' extraordinary freshness, elegance, and precision are nearly surreal. This tour de force should age brilliantly for 40+ years. (Tasted two times.)"

Robert Parker 96-98+ Punkte

Quelle: "The Wine Advocate, issue 188"

 

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

Dense purple red, quite rich cassis fruit with fragrant wild roses concentration, great clarity, depth and precision over succulently ripe vineyard fruit, still quite reserved, a wine of undeniable beauty and class. Drink 2015-30."
18,5/20 Punkte Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Revue du Vin de France

"Les observateurs attentifs ne seront pas surpris de trouver Haut-Bailly à pareil niveau (erg.: wie Haut-Brion). Le travail régulier dans le vignoble et les investissements au chai trouvent ici une juste récompense. L'assemblage (60% cabernet-sauvignon, 37% merlot, 3% cabernet franc) a conservé toute sa fraîcheur grâce à une vendange optimale des merlots (récoltés uniquement le matin et à juste maturité)."
18,5-19/20 Punkte Quelle: "LA REVUE DU VIN DE FRANCE" N° 541 - Mai 2010

Quelle: www.larvf.com

René Gabriel's BDX Total

"Sattes Purpur-Granat. Elegantes, warm ausstrahlendes, feines Bouquet, reifer Cabernet, nussige Töne, helle Edelhölzer, frisch gerösteter Kaffee. Am Gaumen cremig, elegant und von einer delikaten Souplesse, völlig ausbalanciert, Harmonie pur ausstrahlend, im Finale Pralinen und schon recht sexy, was man von einem Haut-Bailly eigentlich nicht gewöhnt ist."
19/20 Punkte Quelle: "WEINWISSER" N° 6 /2010

Quelle: www.bxtotal.com

Wine Spectator

"Lovely sweet berry and plum aromas, with hints of sandalwood and cedar. Full-bodied, with milk chocolate, berry and vanilla bean character. Thick and dense tannins, but balanced and very pretty. Sneaks up on you. Really powerful in tannins. 95-98 Punkte -J.S."

Quelle: www.winespectator.com

VINOUS

"Medium ruby-red. Very ripe but subdued aromas of dark berries, black cherry, minerals, woodsmoke, mocha and smoky underbrush. Silky on entry, then utterly smooth and seamless in the middle, with outstanding concentration and lift to the berry, tobacco and hot rock flavors. Finishes with utterly noble tannins and outstanding, slowly building length and lingering perfume. This outstanding Haut-Bailly saturates every square millimeter of the palate without leaving any undue impression of weight. I was reminded of the time I was served three classy old Pessac-Leognan wines blind. I guessed that I was tasting Haut-Brion, but the bottles turned out to be Haut-Bailly 1961, 1945 and 1928."

Stephen Tanzer 94 Punkte

Quelle: www.vinous.com Juli 2012

Quelle: www.vinous.com

Falstaff

"Plumper, richer and sweeter fruit than the 2008, which was the epitome of restraint - you can clearly tell the sunshine was more generous in 2009. This still has the precision of a classic Haut Bailly, but with a richness to the fruit that is gorgeous. Blend is 60 per cent cabernet sauvignon, 37 per cent merlot and 3 per cent cabernet franc, using 50 per cent new oak. Very classy and understated, especially when retasted against some more exuberant 2009s. Excellent."
95-96 Punkte Quelle: www.newbordeaux.com


Herstellerangaben:

Château Haut Bailly

FR

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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