Clos La Madeleine 2012

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Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2012
Alkohol: 14%

Genussindex*: 19/20 Punkten

Clos La Madeleine 2012

Nicht zu Unrecht nährt die Bezeichnung „Clos“ die Vermutung, dass es sich bei Clos La Madeleine um ein kleines Weingut, dessen Weinberge überdies von einer Mauer umfrieded sind, handelt. Lange schlief dieses nur 2.2ha. kleine Gut, dessen Rebanlage auf Terrassen an der Südflanke des Kalksteinplateaus von Saint-Emilion zwischen Château Madeleine und Château Bélair-Monange, beides immerhin Prémier-Grand-Cru-Classé-Weingüter, liegen, seinen Dornröschenschlaf. Erst seitdem Hubert de Boüard, der Miteigentümer von Château Angélus, die Beratung übernommen hat, werden hier erstaunliche Weine bereitet. Der 2012er braucht dabei kaum einen Vergleich mit renommierten Cru-Classé-Gütern zu scheuen.

Bewertungen:

Matthias Hilse: 91-93 Punkte


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"This wine showed beautifully in my tasting. From a tiny (29 acres) jewel of a property on the hillsides of St.-Emilion, not far from the big boys of the plateau area (Ausone, Belair, etc), the 2012 is dense purple in color, with sweet black cherry and blackcurrant fruit, some crushed rock and floral notes, medium to full body, not a hard edge to be found, and a lush, well-proportioned, beautifully pure finish. This is impressive wine is clearly a sleeper of the vintage, but quantities are very small. Drink it over the next 15 years. The final blend was 75% Merlot and 25% Cabernet Franc."

Robert Parker 92 Punkte (Apr. 2015)

 

"The 2012 reveals an intense liqueur of wet rocks and chalk intermixed with red currant, pomegranate and raspberry fruit. Medium-bodied and elegant, it is almost Burgundian in its sense of place and terroir-driven personality. This 2012 will require some cellaring when released, and should drink well for 15 or more years.

This 6.2-acre vineyard sandwiched between Belair-Monange and the now defunct Magdelaine has virtually no top soil whatsoever. It is pure, hard limestone, which is often apparent in this wine’s crushed chalk-like notes. Composed of 75% Merlot and 25% Cabernet Franc and made under the guidance of consultant Hubert de Bouard, the wine hit 13% natural alcohol."

Robert Parker 88-91 Punkte (Apr. 2013)

Quelle: www.robertparker.com

Jeff Leve

„Minerals, flowers, earth, plum, vanilla and licorice open to a ripe, round, polished, dark and red berry-driven wine.“

90-92 Punkte (Apr. 2013)

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Couleur sombre, de bonne intensité. Joli nez fruité, floral, frais et mûr. Bouche tendre à l'attaque, un peu ferme au milieu, mais savoureuse, s'achevant sur une bonne longueur toujours fruitée et à peine boisée."

87 Punkte

Quelle: © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

James Suckling

" A beautiful red with plums, ripe strawberries and hints of vanilla that follow through to a full body, firm yet polished tannins and a long and flavorful finish. Better in 2017."

91 Punkte (Feb. 2015)

Quelle: www.jamessuckling.com

René Gabriel's BDX Total

"Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Florales Bouquet, Brombeerstauden, etwas Cassis, mehr würzig dahinter. Im Gaumen mittelgewichtig bis schlank, die Extraktion ist mir zu stark und somit wollte man hier vielleicht mehr - als das Potential hergab. Die Anlagen sind aber gut."

René Gabriel 16/20 - bis 2029

Quelle: www.bxtotal.com


Herstellerangaben:

Clos la Madeleine

La Madeleine

FR 33330 Saint Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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