Clos Fourtet 2013

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Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2013
Weingut: Clos Fourtet
Alkohol: 14,5%
Klassifikation: Klassifikation Saint-Emilion (2012)
Klassifikation Chateau: St. Emilion 1er Grand Cru Classé B

Genussindex*: 18/20 Punkten

Clos Fourtet 2013

Bewertungen:

Matthias Hilse 92 Punkte


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The Clos Fourtet has a well-defined, mineral driven bouquet that is reserved at first, but unfolds in the glass - always a good sign at this stage. The palate is medium-bodied with ripe blackberry and raspberry fruit, tensile tannins with a punchy finish. This is one of the better Saint Emilion wines in 2013, no doubt. Tasted April 2014."

Neal Martin 90-92 Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Fresh but restrained nose. Pretty texture and tannins. Limestone terroir freshness. Firm, long finish. Drink: 2020-2030"

17,25/20 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jeff Leve

"Long, silky and lush with ripe fruit, licorice and minerality, the black cherry and fennel flavors carry through from start to finish. From 87% Merlot, 7% Cabernet Franc and 6% Cabernet Sauvignon, the wine reached 13.1% alcohol, with a pH of 3.48. From yields of 18 hectoliters per hectare, the Grand Vin represented 60% of the harvest. The wine is aging in 60% new oak."

91-93 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Revue du Vin de France

"Ce jus subtil, racé offre une tenue sans dureté. C'est un athlète aux muscles longilignes. Sa délicatesse de trame vraiment digne d'un Premier grand cru a la rare "rétro" pinotante sur la framboise. Un grand bordeaux accessible. 87% merlot. Rendements: 18hl/ha, dont la moitié dédiée au grand vin."

16,5-17/20 Punkte

Quelle: www.larvf.com

Roger Voss

"Barrel Sample. Ripe and juicy, this is a rich, concentrated wine. It has both structure and generous blackberry fruits, cut by juicy final acidity. A wine for the medium-term."

92-94 Punkte

Quelle: www.winemag.com

René Gabriel's BDX Total

17/20 Punkte

Quelle: www.bxtotal.com

Bettane & Desseauve

"Finement floral, matière remarquable, texture d’une impeccable précision, soutien tannique racé et noble, réussite majeure sur le plateau, une des réussites du millésime."

17-17,5/20 oder 92-93 Punkte

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The 2013 Clos Fourtet opens with beguiling aromatics. Smoke, slate and new leather meld into a core of dark fruit as this sumptuous St. Emilion opens up in the glass. One of the richer, more resonant wines of the vintage, the Clos Fourtet impresses for its volume and pure breadth. The perfumed, limestone-inflected finish is distinctly Burgundian in its essence. The 2013 finishes with notable sweetness and density for the year. There is a lot to like here. Sadly, production is down 50%. The blend is 88% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc. Tasted two times."

Antonio Galloni 91-93+ Punkte (Apr. 2014)

Quelle: www.vinous.com

Yves Beck

"Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarter Wasserrand, feine dunkle Beerenfrucht, zart nach Lakritze und Brombeeren, ein Hauch von schwarzen Kirschen, attraktives Bukett. Saftig, frisch, feine Tannine, angenehme Extraktsüße im Abgang, mineralisch, zeigt gute Länge, verfügt über Reifepotenzial, sehr gelungen."
91-93 Punkte Quelle: www.falstaff.de

Herstellerangaben:

Clos Fourtet

1 Le Châtelet-Sud

FR 33330 Saint Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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