Château Valandraud 2012 AOC Saint Emilion Grand Cru

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2012
Alkohol: 14,5%
Klassifikation: Klassifikation Saint-Emilion (2012)

Weinbeschreibung:

Chateau Valandraud 2012

Bewertungen:

Matthias Hilse 96 Punkte

Genussindex 20/20


differenzbesteuert nach §25a UStG

Weitere Bewertungen:

WINE SPECTATOR:

“This is beautiful, with gorgeous linzer torte, blackberry confiture and anise notes gliding along, infused with black tea, singed spice and perfectly integrated apple wood notes. The long, suave finish drips with fruit. A great showing.”

93-96 Punkte

Quelle: www.winespectator.com

La Revue du Vin de France:

"Introduit par une prise de bois pâtissière sans déséquilibre, la bouche est joliment fruitée, tonique, tramée avec la texture ferme d'un secteur tardif ou les vendanges se sont termineées vers le 15 octobre."

16-16,5 Punkte (Grande réussite)

Quelle: RVF Nr. 571, Mai 2013

Genussindex 20/20 Punkten

Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The flagship wine from Jean-Luc Thunevin and his partner, Murielle, the 2012 Valandraud is a classic St.-Emilion. Its opaque ruby/purple color is accompanied by notes of camphor, charcoal, black currants, black raspberries, chocolate and espresso. The oak, acidity and ripe tannin are all well-integrated. Another over-performer from this couple, it should drink nicely for 12-15 years."

Robert Parker 90-93 Punkte

Quelle: "The Wine Advocate", issue 206 auf www.erobertparker.com

 


 

"Now sporting its Premier Grand Cru Classe strip, the 2012 has a very controlled, focused bouquet with pure blackcurrant, cassis and boysenberry aromas that are well defined, perhaps less opulent than recent vintages. The palate is ripe and generous on the entry. The tannins gently grip the mouth and it rises to a suave, vanillary finish with plenty of ripe red berry fruit that will absorb the oak during its elevage. Sublime. Tasted April 2013."

Neal Martin 93-95 Punkte

Quelle:"Wine Journal" May 2013 auf www.erobertparker.com

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"100% Merlot from the classified parcels in St-Etienne-de-Lisse. Dense, rich and ripe. A powerful wine with fresh acidity and tight, firm tannins. Slightly drying finish but has all the components and is balanced. 17.5/20pts ( 91/100pts) Drink: 2019 - 2030"

91 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Jeff Leve

"Murielle Andraud has been in charge of the Bordeaux wine making at the property since 2007. She is clearly on a roll! One of the deepest colored wines of the vintage, truffle, spicy oak, chocolate and black raspberry jam notes are impossible not to notice. Lush, rich and sexy, with an opulent, flashy, personality, this is one of the top wines from St. Emilion in 2012. Look for a new, updated label with 2012 Valandraud that marks the estates Grand Cru Classe’ status. 94-96 Pts"

94-96 Punkte

Quelle: thewinecellarinsider.com with the courtesy of Jeff Leve

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Belle couleur vive, sombre et pourpre. Nez fruité et parfumé. Bouche finement moelleuse à l'attaque, fondante au développement et raffinée dans son toucher évoluant puissante et juteuse. Belle finale longue et savoureuse avec du parfum pour le millésime. Une belle réussite."

94 Punkte

Quelle: © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

René Gabriel's BDX Total

"100 % Merlot. Also ein Ausnahme-Valandraud. Aktuelle Fläche; 8.8855 Hektar. Ertrag; 33 hl pro Hektar. Produktion; rund 20'000 Flaschen. Dies inklusive Zweitwein (Virginie de Valandraud) und Drittwein (3 de Valandraud). Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Geniales Bouquet, vielschichtig, viel schwarze Beeren und Damassinepflaumen, dunkle Edelhölzer, Rauch, Kaffee mit einer wunderschönen Süsse unterlegt, welche sich mit den Barriqueröstnoten vermischen. Konzentrierter Gaumen, intensive und doch sehr feine Tannine, jetzt Cassis und reife Brombeeren zeigend, dies in verschwenderischer Form. Das Ding pfeift und ist irgendwie Unvergleichlich mit dem Saint-Emilion- Rest! Valandraud ist nicht mehr auf dem Weg nach oben! Er ist mischt jetzt praktisch in Serie bei der obersten Kategorie mit. Also ein verdienter, neuer B-Premier-Grand- Cru. Murielle Thunevin ist es und gelungen den Power zu behalten und die Tannine zu verfeinern. Michel Bettane der bei unserer Probe zugegen war und dann auch mit uns auf Valandraud dinierte, monierte die momentan etwas zu starke Holzpräsenz. Ich fand aber, dass diese zum doch sehr eindrücklichen Potential passte. Ich degustierte den Wein ein zweites Mal auf Belgrave bei Dourthe ein paar Tage später. Und hatte keine Mühe, ihm nochmals die gleiche Punktezahl zu attestieren. Best Saint-Emilion 2012!" 19/20 2020 - 2038

Quelle: www.bxtotal.com

Bettane & Desseauve

"Les arômes expressifs de fruit noir cassissé précèdent le développement d’un grand corps puissant, au tannin intense mais velouté, à la longueur musclée, voilà assurément un coureur de fond."

17,5 Punkte

Quelle: www.mybettanedesseauve.fr

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The 2012 Valandraud hits the palate with gorgeous depth. A powerful, racy wine, the 2012 boasts remarkable intensity and structure for the year. Mocha, bittersweet chocolate, plums and dark spices open up, but above all else, in this vintage, Valandraud is a wine of structure. This is one of the few 2012s that absolutely needs several years in the cellar. A broad frame of tannin supports the deep finish. The blend is 90% Merlot and 10% Cabernet Franc. Stated simply, Jean-Luc Thunevin and Murielle Andraud have crafted one of the wines of the vintage. "

Antonio Galloni 94 Punkte

Quelle: www.vinous.com Januar 2016


Herstellerangaben:

Château Valandraud

FR 33330 Saint-Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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