Château Saint Pierre 2010 AOC Saint Julien



Gemeinde: Saint-Julien-Beychevelle
Önologe: J. Boissenot
Rebsorten: 75% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc
Rebfläche: 17 ha
Durchschnittl. Produktionsmenge: 80 000 Flaschen
Durchschnittl. Rebalter: 50 Jahre
Pflanzdichte: 10 000 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 50%

99,00 €
entspricht 131,99 € pro 1 L

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2010
Alkohol: 13,5%
Appelation: Saint-Julien
Klassifikation: Klassifikation von 1855 (Medoc)

Weinbeschreibung:

Chateau Saint Pierre 2010

Bewertungen:

Matthias Hilse 95-97+ Punkte

Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"A killer trilogy (2008, 2009 and 2010) has been produced by Saint-Pierre and the 2010 is unquestionably one of the all-time great wines this estate has yet made. A candidate for one of the top wines of this remarkable vintage, it offers a thunderball of fruit, extract, glycerin and intensity. Its black/purple color is accompanied by notes of melted licorice, camphor, blackberries, blueberries, creme de cassis and subtle background oak, amazing concentration, unbelievable opulence and intense, but sweet, well-integrated tannins. Moreover, because of lower pH’s and higher total acids across the board in 2010, and despite the high alcohols (this wine’s alcohol content must be 14.5+%), the overall impression is one of elegance, freshness and precision. This cuvee reminded me somewhat of a St.-Julien version of another of the superstars of the vintage, the 2010 Pichon Longueville Baron. The 2010 Saint-Pierre should drink well for 30-40 years."

95-97+ Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Dense, smoky rich fruit, succulent flavours over classic structure, fine freshness and strong tannins for the long term, probably the best ever from this rather discreet 4th Growth."

18/20 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"Only mid intensity of crimson. Savoury tobacco-leaf aromas. Great solid whack of fruit intensity on the front palate makes its presence felt in this, the first St-Julien I taste immediately after a run of Haut-Médocs. Very solid indeed. This will need quite a time to resolve itself into a gentle drink as opposed to a half-formed monument. Bone dry."

17/20 Punkte

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"From a blend of 78% Cabernet Sauvignon and the remainder Merlot, this deep, ruby colored wine shows a cassis, oak, floral, spice and jammy black raspberry nose. On the palate, the tannic, concentrated, sweet, jammy black cherry and licorice wine shows freshness, but the tannins feel dust in the finish. The wine will be aged in 55% new oak. "

92-94 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

René Gabriel's BDX Total

"Sattes Purpur-Granat. Intensives Bouquet, Blutnoten wie bei einem Rhône-Wein, dunkelbeerige Frucht. Im Gaumen fest, dicht, mit sehr viel Fleisch und einer ausgeglichenen Adstringenz, viel Charakter, schwarze Kirschen und Lakritze im langen Finale. Könnte als 2010er der heimliche Superstar der Appellation sein. 2017-2034 "

19/20 Punkte

Quelle: www.bxtotal.com

VINOUS

"Good bright ruby. Knockout nose combines blackberry, cassis, minerals, espresso and nutty oak. Dense, sweet, plush and deep, with a texture of liquid velvet and subtle floral lift. This impeccably balanced and seamless wine actually shut down in the glass and showed a serious underlying structure. A great and eminently ageworthy vintage for this Saint-Julien estate, whose wines have been on fire in recent years."

Stephen Tanzer 94 Punkte (Juli 2013)

Quelle: www.vinous.com

 

 

Falstaff

"Kräftiges Rubingranat, zarte Randaufhellung; reife Zwetschgenfrucht, etwas Nougat, süße Gewürze, attraktives Bukett; saftig, reife Kirschenfrucht, extraktsüße Textur, präsente, gut integrierte Tannine, finessenreicher Säurebogen, bleibt gut haften, sehr gutes Entwicklungspotenzial."

94-96 Punkte

Quelle: "Falstaff" 03/2011


Herstellerangaben:

Château Saint Pierre

Rue Marie Amélie

FR 33250 Saint-Julien-Beychevelle

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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