Château La Gaffelière 2018 Magnum AOC Saint Emilion Grand Cru

Magnum


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Gemeinde: Saint-Émilion
Önologen: S. Derenencourt
Rebfläche: 22,1 ha
Rebsorten: 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Durchschnittl. Produktionsmenge: 85 000 Flaschen
Durchschnittl. Rebstockalter: 35 Jahre
Rebstockdichte: 5800 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 65%

159,00 €
entspricht 106,00 € pro 1 L

Verfügbarkeit: Ausverkauft

Flaschengröße: 1.5
Jahrgang: 2018
Alkohol: 14,5%
Klassifikation: Klassifikation Saint-Emilion (2012)
Klassifikation Chateau: St. Emilion Premiers Grands Crus Classés B

Chateau La Gaffeliere 2018 Magnum

Der Gaffeliere legt Zeugnis dafür ab, dass Weniger hier in 2018 Mehr ist - und ohne die Präfix-Variante zu desavouieren, gibt es für mich in Saint Emilion in diesem Jahr keinen schöneren Ausdruck von einem Hauch von Nichts.

Denn anders, als es die Kurzbeschreibung des Jahrgangs von notablen Verkostern ("big & bold"...) vermuten läßt, haben die Macher von Chateau La Gaffeliere auch in 2018 wieder einen Grenzgänger von allerhöchster Anmut und Finesse erzeugt, der so leise daherkommt, als würde er nicht auf Füßen stehen, sondern fliegen. Diese schwerkraftenthobene kühle Frische, dieses seidige Understatement, dieser Saint-Emilion, den man in Fußballdingen "ansatzlos" nennen würde, hinterläßt gleichwohl einen imposanten Eindruck von der hohen Kunst, auch in den entlegensten Winkeln der Distinktion im fast Unvernehmbaren ausdrucksstark, präzise und akkurat zu sein. Wer den Reichtum verborgener intelligibler Sinnlichkeit exemplarisch am bisher besten Gaffeliere nicht missen möchte, sollte seinen Bezug in Subskription erwägen. Meine besondere Empfehlung.

Bewertungen:

Matthias Hilse 97-98 Punkte

Subskriptionsindex 20/20


James Suckling:

"The blue-fruit and sea-salt character is fascinating in this. Full-bodied yet tight and very focused. It really lasts for minutes on the palate. Forceful but full of finesse as well."

95-96 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

Jeb Dunnuck:

"The grand vin of the estate, the 2018 Château La Gaffelière is a brilliant wine offering pure crème de cassis and black raspberry fruits as well as fabulous minerality. Medium to full-bodied, seamless, and elegant on the palate, it’s not a blockbuster but shines for its purity, balance, and just gorgeous texture. It will drink well with 4-5 years of bottle age and keep for two decades."

92-95 Punkte

Quelle: www.jebdunnuck.com


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"Deep garnet-purple colored, the 2018 La Gaffeliere reveals classically sophisticated scents of ripe black plums, warm blackberries and cigar box with touches of star anise, dried Provence herbs, chocolate mint and truffles. Full-bodied, it has a solid backbone of ripe, rounded tannins and lovely freshness lifting the densely layered fruit to a long finish."

Lisa Perrotti Brown MW 94-96 Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"You can feel the excitement building around this estate following extensive replanting and refocussing. The frost of 2017 changed the blend a little, and they decided to stick with it as they liked the results so much - meaning they are using less of the vineyard for the grand vin. Whatever they are doing, it works. This has rich creaminess through the mid-palate that balances the austerity and salinity of the limestone terroir, and the brambled autumnal fruit is ripe and very much to the fore. It´s a delicious, complex yet pared-back wine with layers of tannin that cradle rather than crush. A brilliant Gaffeliere. I tasted the individual components at the estate a few weeks ago, and it´s great to see how they´ve assembled the final blend. Harvested between 10 September and 9 October. 60% new oak. 3.57pH. IPT 76."

Jane Anson 96 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Jeff Leve

"Lush, polished and pure, the wine has a roundness to the fruit, flesh, silky tannins and a floral, licorice, espresso, cocoa and red pit fruit, plummy finish."

93-95 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com with the courtesy of Jeff Leve

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Ma meilleure note donnée à ce cru en primeur à égalité avec le 2016.
Couleur rouge sombre. Bonne intensité. Belle. Nez d’intensité moyenne, fruité, mûr. Bouche fondante et aérienne, très, très savoureuse, avec du goût au milieu et une accélération entre le milieu et la finale. Grande longueur suave, avec beaucoup de goût et noble, sans angle. C’est superbe et dans la nouvelle direction prise en 2017 avec une plus forte proportion de cabernet franc dans l'assemblage (58 % merlot, 42 % cabernet franc) – Degré d’alcool : 14°5 pH : 3,57 (plus bas que d'habitude)."

95 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Roger Voss

"Fine tannins with a bold structure bond with the succulent fruit. A high proportion of Cabernet Franc perfumes and delicious blackberry fruits sustain its richness. It will age well."

95-97 Punkte

Quelle: www.winemag.com

 


 

Quelle: www.winemag.com

René Gabriel's BDX Total

"Seidenes, herbes Bouquet, blaue Beeren, Edelhölzer, Tabak. Klassischer, dichter Gaumen mit feinsandigem Tannin, guter Frucht, muskulöser Struktur, mittlerer Aromatik, langer, feinherber Abgang. Kann noch zulegen."

André Kunz 17/20

Quelle: www.bxtotal.com

Quelle: www.bxtotal.com

Wine Spectator

"Features a beautiful beam of cassis, bitter cherry and raspberry fruit streaming through, laced with chalky minerality and backed by floral and spice accents, all allied to a polished, luxurious feel that doesn´t sacrifice definition or drive."

James Molesworth 94-97 Punkte

Quelle: www.winespectator.com

Quelle: www.winespectator.com

VINOUS

"The 2018 La Gaffelière is once again one of the finest and most pedigreed wines in Saint-Émilion and all of Bordeaux for that matter. The high percentage of Cabernet Franc (37%) gives the wine striking aromatic nuance and complexity, as well as fabulous drive. Rose petal, sage, mint and blood orange all soar out of the glass in a stunning Saint-Émilion loaded with class and personality. Consulting winemaker Stéphane Derenoncourt has turned out another gem at this revitalized property. The blend is 63% Merlot and 37% Cabernet Franc."

Antonio Galloni 94-97 Punkte

Quelle: www.vinous.com

Yves Beck

"58% Merlot, 42% Cabernet Franc

Rouge grenat violacé. Bouquet fruité et frais avec des notes de baies rouges et une agréable touche de bois de réglisse. Je relève également une touche florale avec des notes de violettes. Au palais, le vin reflète bien la fraîcheur constatée au nez. Il est juteux, compact, équilibré et a du pep. Les tannins sont dotés d’un grain fin et ont la matière nécessaire pour s’accommoder de la vivacité de la structure. Belle intensité aromatique, dès la mise en bouche et jusqu’en finale. Finale fruitée et persistante. Un Gaffelière de caractère qui a de quoi aller dans le temps et sur lequel il faudra savoir patienter."

95-96 Punkte

Quelle: www.yvesbeck.wine © with the courtesy of Yves Beck


Herstellerangaben:

Château La Gaffelière

La Gaffelière-Ouest

FR 33330 Saint Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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