Château Ducru Beaucaillou 2014 AOC Saint Julien




Gemeinde: Saint-Julien-Beychevelle
Önologe: J. und E. Boissenot
Rebsorten: 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5 % Petit Verdot
Rebfläche: 60 ha
Jahresproduktion: 333 000 Flaschen
Durchschnittl. Rebstockalter: 35 Jahre
Rebstockdichte: 10 000 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 100%

149,00 €
entspricht 198,67 € pro 1 L

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Details:

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2014
Alkohol: 13,5%
Appelation: Saint-Julien
Klassifikation: Klassifikation von 1855 (Medoc)

Weinbeschreibung:

Chateau Ducru Beaucaillou 2014


Bewertungen:

Der Ducru Beaucaillou 2014 ist mit seinem im Herzen der Fruchtmitte eingelagerten Zaubergarten aristokratischer Wollust ein extrem in sich ruhender, majestätischer mit der hohen Kunst des Feinstschliffs geadelter Saint-Julien, der auf der Zunge gleitet wie eine Feder im Wind, erhaben, fein, extrem nuanciert, schlank, ohne dabei je irgend mager zu sein. In vollendeter Klarheit, mit der Würde dessen, der um seine innere Balance und das Ephemere des Alltäglichen weiss, macht er die Verprobung zu einem Moment des Verharrens und konzentrierten Staunens im Himalaya organoleptischer Erhabenheit. Wer ihn sich leisten kann, sollte es auch tun.

Matthias Hilse: 95-97 Punkte

Subskriptionsindex: 19,5/20


La Revue du Vin de France:

"If réussit une nouvelle fois à conjuguer l'admirable définition de son fruit, l'éclat de la bouche et une grande puissance sous-jacente. Les grands cabernets emportent la bouche et conférent toute sa race au crudont l'allonge est prodigieuse. Le plus grand depuis 2010."

RVF: 18-19/20

Quelle: La Revue du Vin de France N° 591

VINOUS:

"The 2014 Ducru-Beaucaillou is one of the richest, most explosive wines of the year. Scents of blackberry jam, crème de cassis, graphite, pencil shavings, exotic spices and lavender meld into a plush core of super-ripe fruit in a decidedly opulent, full-throttle Ducru that is strikingly beautiful today. The 2014 is likely to require many years to drop some of its baby fat, but it is unquestionably stunning. Veins of saline-inflected minerality add a measure of freshness to the unctuous yet brooding finish. Readers who can find the 2014 should not hesitate, as it is truly magnificent. In 2014, the blend is 90% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot."

Antonio Galloni: 94-97 Punkte

Quelle: www.vinousmedia.com

Weitere Verkostungsnotizen:

Decanter Magazine

"Superb nose, totally luscious fruit for 95% Cabernet Sauvignon – pure vineyard ripeness. A total success in this vintage as one can now expect from Ducru.

Drink: 2020-2040"

Steven Spurrier: 18.5/20pts ( 95/100pts )

Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot (the target assemblage) will be aged for 18 months in 100% new oak. pH 3.81.
Very dense crimson. Cedary nose. Scented and more grounded with more density than the other wines from this stable. Firm finish with lots of fine velvety tannin. Masses of tannin (IPT 81). One of the most backward wines."

Jancis Robinson: 17,5/20

Quelle: www.jancisrobinson.com

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Deep, dark ruby with purple in its hue, this wine is brimming with smoke, espresso, blackberry, black cherry, licorice, earth, a whole spice box of aromatics and that’s just the foreplay. The lush velour textured tannins, layers of dark berry liqueur and the lasting sensation of fresh, perfectly ripened fruit elevates this wine to the next level. This is the best wine of the appellation and once again, one of the top wines in the vintage. Produced from 90% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot, the wine reached 13.5% alcohol with a pH of 3.81 and is aging in 100% new French oak barrels. 95-96 Pts"

Jeff Leve: 95-96 Punkte

Quelle: with the courtesy of Jeff Leve @ www.thewinecellarinsider.com

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

René Gabriel's BDX Total

"90 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot. 100 % neue Barriques. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Delikates Bouquet, zart und defensiv im ersten Ansatz, reife Kirschen, Kaffee, Zedernduft und Edelhölzer. Je länger man daran riecht, desto einfacher wird die Kommunikation, vom Druck her eher filigran. Sublimer Gaumen, cremige Tannine, vom fein geformten Körper her wirklich tänzerisch mit einer traumhaften Balance, die Adstringenz ist hyperfein und prinzessenhaft, das Finale sehr lang, nachhaltig und glücklicherweise auch mit einer beispielhaften Cabernetmilde ausgestattet. Die einzige Frage, welche in meinem Hinterkopf kreist: Kann ein so milder Wein, diese volle Holzladung im weiteren Ausbau ertragen? Ein leiser Ducru für Mussestunden. Was wäre das Gegenteil von diesem Wein? Laut und Rock-n-Roll! Das ist dieser traumhafte Ducru ganz sicher nicht. Der Ducru-Beaucaillou 2014 das beste Violinenkonzert, welches man trinken kann!"

Rene Gabriel: 19/20 - 2020 bis 2050

Quelle: www.weingabriel.ch

Quelle: www.bxtotal.com

Bettane & Desseauve

"Immense finesse aromatique et charme de texture, largement au niveau des premiers crus"

97/100 Punkte oder 19/20

Quelle: www.mybettanedesseauve.fr

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The Chateau Ducru-Beaucaillou 2014 is a blend of 90% Cabernet Sauvignon and 10% Merlot that was picked between 25 September and 15 October and matured in 100% new oak as usual. The IPT is 81, the pH 3.81. Compared to recent vintages the nose is more backward, sultry and less explosive although there is still impressive concentration here. It's just "buttoned down" at present. (A second sample showed a little more sous-bois, more complexity than the first.) The palate is medium-bodied and masculine, a little chalky in the mouth with a firm backbone. Bruno Borie has overseen a more classic Ducru-Beaucaillou, one that I suspect will be less approachable than the last three vintages, boasting a Pauillac-like, graphite-infused finish that just needs to gain a little more persistence during its elevage. This is one wine that actually showed better on my second visit, demonstrating more elan and brio, but nuances notwithstanding, it is another magnificent Ducru-Beaucaillou to add to the roster."

Neil Martin: 94-96 Punkte

Quelle: www.erobertparker.com #218


VINUM

"Die grossen, auf Cabernet Sauvignon aus Spitzenlagen aufbauenden Weine liegen in diesem Jahr besonders dicht beieinander, und die sogenannten Superdeucieèmes machen den Premiers Konkurrenz wie noch selten. Das gilt auch für diesen aussergewöhnlichen, besonders sinnlichen Ducru, der vollmundig beginnt und, gestützt von erstklassigen, seidigen Tanninen, dicht und saftig im Mund liegt und dort ewig lang verhallt."

Peter Bichsel 19/20 (Jahrhundertwein)

Quelle: vinum EXTRA Spezialpublikation 2015


Herstellerangaben:

Château Ducru Beaucaillou

FR 33250 Saint-Julien-Beychevelle

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite.
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