Château Figeac 2006 AOC Saint Emilion Grand Cru




Gemeinde: Saint-Emilion
Önologe: M. Rolland
Rebsorten: 35% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 35% Cabernet Franc
Rebfläche: 40 ha
Jahresproduktion: 156 000 Flaschen
Durchschnittl. Rebstockalter: 45 Jahre
Rebstockdichte: 6000 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 100%

125,00 €
entspricht 166,67 € pro 1 L

Verfügbarkeit: Ausverkauft

Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2006
Weingut: Château Figeac
Alkohol: 13,5%
Klassifikation: Klassifikation Saint-Emilion (2012)
Klassifikation Chateau: St. Emilion Premiers Grands Crus Classés B

Château Figeac 2006

Bewertungen:

Matthias Hilse 93 Punkte


differenzbesteuert nach §25a UStG


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"Tasted at the Château Figeac vertical at the property. The 2006 Figeac is a success for what was a modest Right Bank vintage. The Cabernet Sauvignon is most expressive on the nose at the moment, reserved but nicely defined with pencil lead and light ferrous scents emerging. The palate is medium-bodied with a dash of pepper on the entry. This is youthful but approachable, not long in the mouth, but "cool, calm and collected." This is a fine Figeac destined to give a couple of decade's worth of pleasure. Tasted June 2015."

Neal Martin 91 Punkte

Quelle: www.robertparker.com#226

 


 

"Tasted at Bordeaux Index's annual 10-Year On tasting in London and subsequently blind at Farr Vintners' tasting, the 2006 Château Figeac has an open-knit, meaty, Cabernet Franc-driven bouquet with hints of scorched earth and bell pepper infusing the black fruit, later cigar box and smoke. The palate is medium-bodied with grainy tannin, a little dryness in the mouth, certainly not a fruit-driven Figeac, although it is nicely balanced on the simple Cabernet-driven finish. Drink this over the next 5-6 years - not a bad Figeac, but it is surpassed by many other vintages in recent years. Tasted April 2016."

Robert Parker 89 Punkte

Quelle: www.robertparker.com

 


 

"This elegant, precocious, surprisingly soft, up-front-styled St.-Emilion possesses a dark ruby/purple color as well as sweet aromas of menthol, fruitcake, cherries, and black currants. Round and medium-bodied with silky tannins and a sensual, evolved, precocious style, it can be enjoyed over the next 10-14 years."

Robert Parker 90 Punkte

Quelle: www.robertparker.com#181

Quelle: www.robertparker.com

René Gabriel's BDX Total

"Mattes, sattes Purpur-Rubin. Dichtes Bouquet, trockene Waldbeeren, Rosenduft, helle Edelhölzer, feine, süssliche und auch parfümierte Caramelnoten. Cremiger, hoch feiner Gaumenauftritt, veloursartige Textur, reife, rote Beeren, wiederum eine zarte Süsse in den Tanninen zeigend, ein klassischer, wunderschön vinifizierter Figeac! Kann in seiner Genussreife auf 19/20 steigen."

08: "Dunkles Granat, Tiefe anzeigend. Das Bouquet duftet nach noblem Schwarztee, schwarzen Pflaumen und Lakritze. Im Gaumen zeigt der Körper angenehme Fleischnoten, wieder eher dunkle Aromen, im Extrakt frische Kräuternoten, im Nachklang verlangende Reserven. Braucht Geduld!"

René Gabriel 18/20

Quelle: www.bxtotal.com

Quelle: www.bxtotal.com

VINOUS

"Bright ruby-red. Cassis, licorice pastille, graphite and violet on the lively nose. Suave and fine-grained; not a hugely ripe style but elegant and classically dry, with the wine's mint, licorice and herbal cabernet component dominating today. Finishes quite firm and a tad dry, with building tannins."

Stephen Tanzer 89 Punkte

Quelle: www.vinous.com Mai 2009


Herstellerangaben:

Château Figeac

FR 33330 Saint Emilion

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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