Château Pape Clément 2015

Der vorzügliche Pape Clément 2015 ist eine Assemblage aus 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot und 4% Cabernet Franc, die zwischen dem 25.September und dem 15.Oktober 2015 gelesen wurden.

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Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2015
Appellation: Pessac-Léognan
Alkohol: 14%
Klassifikation: Klassifikation Graves (rot)
Klassifikation Chateau: Cru Classé des Graves

Genussindex*: 20/20 Punkten

Château Pape Clement 2015

In majestätischer Farbtiefe empfängt der Pape Clement 2015 den Verkoster zu einem Rendezvous von animierender Eindringlichkeit. Mit seinem von einem feinen Minzehauch durchzogenen Bukett, das mit einem wunderbaren Amalgam aus dunklen Beeren, floraler Aromatik, Schoko- und Tabaknoten aufwartet, wird die Ouvertüre zu einem rassig-temperamentvollen Gaumenkonzert, dessen Prägnanz in der Reinheit und Klarheit der mit einem passgenauem Säureschwung unterlegten Frucht liegt, gegeben. Seine reichhaltige Würze, die die Präzision in der Frucht in die Sphären dezent wollüstiger Opulenz öffnet, der ganz in Eleganz gehaltene Tanninsaum und die feinsüssliche Extraktessenz bilden die kohärierenden Ankerpunkte einer Balance von aristokratischem Wurf.

Matthias Hilse 95-98 Punkte


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The 2015 Pape Clement is a blend of 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 4% Cabernet Franc. It was cropped at 40 hl/ha between 25 September and 15 October with berry by berry destemming. It has a drop-dead gorgeous bouquet that continues the ever greater finesse that has been imparted into this Pape-Clément in recent years. It is extremely precise, almost crystalline. The palate is underpinned by fine tannin, pitch-perfect acidity, a sense of cohesion and harmony that is outstanding. There is not a hair out of place on this barrel sample and it will doubtless evolve into one of the best wines this state has produced since the 14th century, when Bertrand de Goth was planting its first vines. This comes highly recommended - a Pape-Clément that will reward those who can resist temptation and cellar this wine for 10+ years. Tasted on four separate occasions."

Neil Martin 95-97 Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Clear reductive environment, saving the best nose for the consumer and not for en primeur. A lovely richly textured wine –really velvety with gorgeous purity to the damson and black cherry fruits."

Jane Anson 95 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"Big and bold on the nose. Very rich, almost sweet, and then, for the moment, the crisp citrus bit on the finish is not (yet?) integrated. Quite a show stopper but possibly too big and rich to marry with food easily."

Jancis Robinson MW 17+/20

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Deep, dark hues lead you to a chocolate covered, black cherry, smoke, caramel and coffee bean set of aromas. Fat and rich with power, density and lush textures on the palate, this wine was produced from a blend of 56% Merlot , 40% Cabernet Sauvignon and 4% Petit Verdot . Reaching 14.2% alcohol with a pH of 3.85, the picking took place from September 25 to October 15. The grand Vin represents 60% of the harvest."

94-96 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Couleur sombre et intense. Nez fruité, aromatique et vanillé. Entrée en bouche moelleuse. Le vin évolue rond et charnu, avec du corps, du goût et une finale légèrement boisée. Une présentation comme souvent pas très en relief en primeur. Cela change après."

94 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Revue du Vin de France

"Les cabernets représentent 56% de l'assemblage "en raison de leur qualité exceptionell", explique Jeanne Lacombe, directrice technique. Le vin révèle une très grande finesse epicée, tout en préservant l'esprit crémeux de Pape. Certainement le meilleur de la propriété depuis l'inflexion vers un style moins tapageur."

18,5-19,5/20

Quelle: www.larvf.com

James Suckling

"Shows amazing depth of fruit with fabulous polish and length. Electric acidity. Full body, very integrated and refined tannins. Great finish."

96-97 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

René Gabriel's BDX Total

"50 % Cabernet Sauvignon, 47 % Merlot, 2 % Petit Verdot, 1 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Extrem dunkelbeerig mit vielen Rauchnuancen, Lakritze, dunklen Edelhölzer, Guinness-Biermalz und Black Currant im ersten Ansatz. Nach ein paar Minuten kommt eine feine Zimtnuance zum Tragen, Heidelbeerenmark und Tahiti-Vanilleschote. Das Aromenpaket ist in sich gekehrt und bleibt noch etwas im Innern obwohl der Wein gleichfalls auch verschwenderische Ansätze zeigt. Ausgeglichene, royale Adstringenz aufweisend, cremiges Extrakt mit massiver, aber nicht überladener Konzentration, bleibt blaubeerig und hat in sich eine nicht erklärbare Faszination."

20/20 - 2024 bis 2048

Quelle: www.bxtotal.com

Bettane & Desseauve

"Rondeur gourmande, tannin surfin, allonge veloutée. Très harmonieux, ample et souple, mais avec une trame profonde, fine, qui en fera un grand pape-clément de garde. Grand velouté de texture, fruit bien dégagé, tannin noble, parfaitement réussi et digne de l’attente."

96-97 Punkte

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The 2015 Pape Clément is stunningly beautiful. Rich, ample and powerful, the 2015 exudes richness. As always, Pape Clément is one of the most overt wines in Pessac, but the move towards picking a bit earlier gives the wine more energy than was the norm a decade ago without fundamentally altering the style Bernard Magrez and Michel Rolland favor. Dark red cherry, plum, menthol, licorice, blood orange and exotic spices are all very much alive. The purity of the fruit here is striking. This is one of the best recent vintages of Pape Clément I have tasted. The 2015 is 60% Cabernet Sauvignon and 40% Merlot, done in about 80% new oak. Tasted four times."

Antonio Galloni 93-96 Punkte (Apr. 2016)

Quelle: www.vinous.com

Yves Beck

"Rouge rubis violacé. Bouquet intense, marqué par des notes de fruits confits, cassis, vanille, cannelle et poivre. En bouche, l’attaque est agréable, légèrement friande et compacte. Les tannins se révèlent étonnamment vite et sont puissants. Ils sont de type granuleux et en symbiose avec la structure. Le vin a du gras, mais ne parvient pas encore à révéler toute sa profondeur, ceci en particulier parce que la structure acide est pointue. Un vin à suivre attentivement, car il dispose d'un exceptionnel potentiel. Belle persistance en finale. Un très grand vin qui pourrait bien voir sa note encore augmenter une fois qu'il nous racontera tout ce qu'il a à dire! Bravo."

97-98 Punkte

Quelle: www.beckustator.com © with the courtesy of Yves Beck


Herstellerangaben:

Château Pape Clement

216, avenue du Dr. N. Pénard

FR 33600 Pessac

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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