Château Les Carmes Haut Brion 2018 AOC Pessac Leognan

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Flaschengröße: 0.75
Jahrgang: 2018
Appellation: Pessac-Léognan
Alkohol: 14%

Genussindex*: 20/20 Punkten

Chateau Les Carmes Haut Brion 2018

Wenn Julia Harding MW über Les Carmes Haut Brion 2018 schreibt: "Not sure why everyone is making so much fuss about this wine.", dann kann ich das sehr gut nachvollziehen. Denn offensichtlich ging es mir anfangs mit dieser Neuauflage eines Weins, dem man zwar Sagenhaftes nachsagte, der aber - zumindest in seiner jugendlichen Variante - meist daherkam wie eine Erinnerung aus einer anderen Zeit, als rustikal und grob noch nicht kulturell überholt waren, genauso. Erst als ich in 2014 gesehen habe, dass hier doch einiger "fuss" gemacht wurde, begann ich, sorgsamer zu verkosten. Ich erinnere mich gut, wie ich den Jahrgang 2015 mehr als zehnmal verkostete und eigentlich jedes Mal eine abweichende Einschätzung dabei herauskam. Man schmeckt das Ungewöhnliche, das Andersartige und Neue nur, wenn man sich einem Wein in der unvoreingenommenen Neugierde der ersten Begegnung nähert. Ich bin mir ziemlich sicher, die MW bei Jancis Robinson werden hier ihre Ruder neu positionieren.

Der Carmes Haut Brion ist so etwas wie eine Mischung aus Figeac und Pontet Canet, und wenn Ihre Erfahrung Ihnen zuraunt, da komme doch nichts Anderes als eine Chimäre dabei heraus, liegen Sie in der Hinsicht, dass damit auch ein Phantom gemeint sein kann, nicht falsch. Denn zunächst ist der Carmes Haut Brion auch ohne die allgefällige Verknappung ein Wein, von dem es nicht viel zu finden gibt.

Die 2018er Auflage ist geprägt von exuberanter, mitteilungswilliger, extrovertierter sattsaftiger Dunkelbeerfrucht, die um einen lodernden Kern extraktsüßer Seduktion ein Universum an Kräutern, Blumen, Kaffee-, Erd- und Trüffelnoten ausprägt und bei aller Voluptuosität doch auch so klar konturiert ist, dass man nicht falsch liegt, den Carmes Haut Brion als den Bauhaus-Pessac zu bezeichnen - womit freilich nicht der Baumarkt gemeint ist. Am Gaumen vereint dieser wundersame Wein Kraft und Eleganz, Dichte und Klarheit, Exotik und Klassik in einer Weise, dass man fast erraten könnte, der Architekt sei nicht von hier, sondern zugereist, und mache daher Sachen, von denen er nicht wissen konnte, dass man in Bordeaux so nicht verfahre. Jedenfalls ist es Guillaume Pouthier in kürzester Zeit gelungen, den Oldtimer Les Carmes Haut Brion so zu restaurieren, dass man nur so staunen kann über seine wildästhetische Exotik und unnachahmliche Skizzierung.

Bewertungen:

Matthias Hilse 95-98 Punkte

 



Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The 2018 Les Carmes Haut-Brion is composed of 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 29% Merlot. It was made using 52% whole cluster and has 13.75% alcohol. It is anticipated to age 18-24 months in 75% new oak barriques, 16% foudres and 9% amphorae. Deep garnet-purple colored, it is slightly broody and reduced to begin, slowly growing to reveal notions of charcoal, smoked meats, truffles and tilled soil over a core of black raspberries, warm black cherries, blackberry coulis and redcurrant jelly plus wafts of Provence herbs and iron ore. Medium to full-bodied, the palate is taut and muscular, tense with latent energy, offering a rock-solid backbone of firm, grainy tannins and bold freshness to support the bright, vibrant fruit, finishing long and mineral laced."

Lisa Perrotti Brown MW 94-96+ Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"The march of Carmes Haut-Brion continues in 2018. Once again it stands out for a number of reasons: not least because of its high amount of Cabernet Franc, and also because it is made with 53% whole-bunch fermentation - a brave choice by winemaker Guillaume Poutier and one that pays off hugely in terms of balance and lean muscular build. Even without knowing any of the story behind the bottle, you would be hard-pressed to pass this wine by. It has obvious intensity but as you sit with it the softness and approachability of the tannins becomes apparent, helped by the inviting floral edge to the nose, adding peony and violet lift. The black fruits running through the palate are tight but silky and seductive - this has a higher Cab count than usual because the Merlots were more affected by the challenges of the vintage. The palate pulses, switching between richness and delicacy, feeling expertly handled. You get the feeling that you can relax - they´ve got everything covered! It will inevitably close down in a few years, but until then you could almost go for it with a good carafe. IPT95. Harvested 13-28 September. 3.58pH. Ageing is mostly in large oak casks, 76% new, plus 9% aged in amphorae."

Jane Anson 98 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"Barrel sample. Deepest cherry red. Lifted dark-red fruits, inviting and lively aromas with a hint of crushed stones. Juicy and full of beans. Crunchy fruit, well-defined tannins. Not sure why everyone is making so much fuss about this wine."

Julia Harding MW 16,5/20

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Caliginous in hue, the wine exudes tobacco, smoke, blackberry, pepper, flowers, and spearmint. On the palate, you'll find density with lift, intensity with complexity, sweetness with verve. The fruit shows a sublime sense of purity, similar to picking grapes off the vine during harvest and eating them right there. The finish matches power with elegance and length. The deep, opulent, mellifluous, mineral accented fruits just don't want to quit and they remain with you for at least 60 seconds. From a blend of 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 29% Merlot and reaching 13.75% alcohol with a pH of 3.61, the wine was made using 55% whole bunches during fermentation. Currently aging in 75% new, French oak barrels, 15% in foudre and 10% in amphora for 18-24 months before bottling. The harvest took place September 13 to September 28."

98-100 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Couleur sombre et intense. Belle. Nez intense, fin, au fruité frais, mûr et crémeux. Nuances épicées. Pointe sudiste. Complexe. Aérien à l'attaque, juteux au développement, complexe en milieu de bouche, fondant, délicieux, puissant et légèrement résineux dans sa saveur, le vin évolue noble et profond, vers une finale complexe, au grain de tannin fin et noble. C'est délicieux. Assemblage : 35 % cabernet franc, 34 % cabernet sauvignon, 29 % merlot. Degré d'alcool : 13°75 - pH : 3,59. Vinification réalisée avec 55 % de grappes entières. Elevage en
100 % fût neuf."

96 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

James Suckling

"This is really exotic with peaches, oranges and blackberries. Full body, lovely purity of fruit and soft and integrated tannins that are barely detectable. Extremely long and persistent. Savory. White pepper and bark with black-tea and charcoal undertones. Superb complexity. 53 per cent whole-cluster fermentation."

97-98 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

Roger Voss

"This wine has bold, ripe black fruits and fine acidity. Its structure shows well through the fruitiness of the wine. This will certainly age well."

92-94 Punkte

Quelle: www.winemag.com

René Gabriel's BDX Total

"(37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 13.75% vol. Alkohol) Frisches, seidenes, elegantes Bouquet, blaue und schwarze Beeren, Erdbeeren, Zedern, Tabak, frisches Pflaumen, getrocknete Kräuter, Minze, Nougat, rote Lakritze, schwarzer Pfeffer. Ausgewogener, dichtverwobener, vielschichtiger Gaumen mit kräftiger, süsser, feiner Frucht, viel feinem Tannin, fein muskulöser, eleganter Struktur, vielfältiger, frischer Aromatik, sehr langer, feinherber, aromatischer Abgang mit feinen Rückaromen."

André Kunz 19/20

Quelle: www.bxtotal.com

Jeb Dunnuck

"In the same realm as the magical 2016, the 2018 Château Les Carmes Haut-Brion comes from the talented Guillaume Pouthier, who has this estate firing on all cylinders. Checking in as an interesting blend of 37% Cabernet Franc, 34% Merlot, and 29% Cabernet Sauvignon, it was fermented with roughly 40% stems and is expected to spend 18-24 months in 75% new French oak. Its deep purple color is followed by an incredibly pure and complex bouquet of sweet cassis, crushed violets, graphite, smoke tobacco, and beautiful minerality. Medium to full-bodied, flawlessly balanced, and elegant on the palate, it shows a more vibrant, fresh side to the vintage, has terrific tannin quality, and is simply pure class any way you look at it. I was served the 1945 Carmes-Haut-Brion by Guillaume blind, and it reminded me of a ripe, youthful vintage from Haut-Brion. It certainly didn’t taste like a wine approaching 75 years in age! This is a magical terroir which is being maximized by Pouthier today. Believe the hype."

96-98 Punkte

Quelle: www.jebdunnuck.com

VINOUS

"The 2018 Les Carmes Haut-Brion is one of the wines in this vintage that comes very close to its 2016 sibling. A wine of dazzling intensity and stature, Les Carmes Haut-Brion is simply magnificent. Rose petal, wild black cherry, sage, menthol, licorice and dried herbs add myriad shades of complexity to this explosive, dense wine. As always, Les Carmes is done with a fair amount of whole clusters, 40% in this case, but in 2018, the maturity is such that the stems are very well integrated into the wine's fabric. The blend is 37% Cabernet Franc, 34% Merlot and 29% Cabernet Sauvignon."

Antonio Galloni 95-98 Punkte (Apr. 2019)

Quelle: www.vinous.com

Yves Beck

"37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot

Pourpre violacé. Le nez de Carmes se présente de manière très délicate, très sophistiquée et très enthousiaste. Il est content d’être là et présente une multitude de facettes olfactives dans une dimension de complexité extraordinaire, rare. Je relève des notes de poivre noir, de myrtilles, de violettes, d’iris et de craie. Il y a également une agréable touche terreuse, qui nous rappelle que nous avons à faire à un produit de la terre puis des effluves de fèves de cacao. Bien entendu la fraîcheur est de mise, mais, et c’est bien là une intéressante particularité sur les grands vins, la maturité se profile également, de manière très filigrane avec une touche confite, entourées de bâtons de réglisse et de myrtilles. Au palais, la mise en bouche relaye bien le nez. Elle est fraîche, subtile, fruitée et racée. Le vin est doté de tannins puissants qui se révèlent lentement et qui donnent une dimension au vin que l’attaque ne laissait pas entrevoir. Malgré toute cette ampleur, Carmes laisse de la place à la finesse, aux notes de fraîcheur, à l’équilibre et à l’expression aromatique. Ce vin ouvre de nouvelles dimensions à Bordeaux ; il est unique dans son style, il sait mettre en avant fraîcheur, élégance, charme et subtilité avant la puissance et finalement le tout harmonise merveilleusement. Un très grand Carmes qui franchit un palier non d’un point de vue des points mais d’un point de vue d’authenticité."

98-100 Punkte

Quelle: www.yvesbeck.wine © with the courtesy of Yves Beck


Herstellerangaben:

Château Les Carmes Haut-Brion

20 Rue des Carmes

FR 33000 Bordeaux

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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