Château Haut Bailly 2021 in Bordeaux Subskription 0,375L

69,00 €
entspricht 183,99 € pro 1 L

Lieferbar 2024

ODER
Flaschengröße: 0.375
Jahrgang: 2021
Appellation: Pessac-Léognan
Alkohol: 13,5%
Klassifikation: Klassifikation Graves (rot)
Klassifikation Chateau: Cru Classé des Graves

Subskriptionsindex*: 20/20 Punkten

Château Haut Bailly 2021 - 0,375L

Véronique Sanders und das Team von Haut Bailly haben sehr zu recht mit großem Stolz das Erstlingswerk des neuen Kellers präsentiert, mit dem die Weine hier noch weiter an Präzision und Schliff gewinnen werden. Die Erträge sind recht bescheiden, so dass der Ausgabepreis dem des Vorjahres entspricht. In gewisser Weise demonstriert man (zusammen mit Smith Haut Lafitte) den Anspruch, die Liga der Superseconds, die eigentlich dem Médoc entspringen, um die Peers aus Pessac zu erweitern. Schließlich ist Haut-Brion auch ein Premier Cru. Die Sekundärmarktperformance der Weine von Haut Bailly ist meist nach einer initial retardierenden Phase aussergewöhnlich gut, so dass denjenigen, die den Stil des Hauses mögen, sehr zur Subskription zu raten ist. Stilistisch wird sich 2021 eher in die Richtung des grandiosen 2010ers entwickeln und weniger in Richtung des deutlich opulenteren 2009ers.

Bewertungen:

Matthias Hilse 96-97 Punkte



Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"A classic in the making, the 2021 Haut-Bailly wafts from the glass with aromas of dark berries and wild plums mingled with sweet spices, loamy soil, raw cocoa and violets. Medium to full-bodied, seamless and concentrated, with bright acids, ultra-refined tannins and a long, penetrating finish, it's a blend of 65% Cabernet Sauvignon, only 22% Merlot, 10% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc. With yields of a mere 19 hectoliters per hectare, it's impressively intensely flavored despite its quintessentially elegant, classically proportioned profile. In many respects, it may represent the Cabernet-driven modern-day alter ego of the superb Merlot-dominant 1998 Haut-Bailly."

William Kelley 94-95+ Punkte

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Seductive blackcurrant and juniper with purple floral touches on the nose. Smooth texture with high acidity giving sharp strawberry fruit balanced by both savoury and mineral touches - slate, crushed stone, smoke, violets and dark chocolate - very much in the style of the vintage with no harshness or overt opulence but instead gives a pure sense of classicism, restraint and refinement. Elegant and well structured with a long determined finish - this will continue to deliver pleasure for a long time. 10% press wine. No chaptalisation. 30% grand vin. 3.9pH. 3% Cabernet Franc completes the blend. Yield 19hl/ha. First year in the new cellar."

Georgina Hindle 95 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc. 10% press wine. Cask sample.
Elegant and flowing with mineral, dark fruit and smoky notes. Plenty of freshness, the fruit juicy and gourmand. Grainy tannins and a saline finish. Less grand scale than recent years but harmony and balance prevail."

James Lawther MW 16,5+/20

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Initially you notice the blackberries, black plums, and black currants before moving on to the tobacco, flowers, spice, and smoke in the aromatic profile. Supple, refined, and elegant, perhaps the best way to describe the wine is modern chic, or modern classic if you prefer. The tannins are soft and polished, and the fruit is pure, clean, and fresh, with a salty, mildly-chalky, supple endnote. Although it is going to probably always be a bit reticent in character, you will be able to approach and enjoy this wine in its youth, as well as age it for more complexity. The wine blends 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc. The blend represents the highest percentage of Petit Verdot in the history of the estate. 13% ABV, pH 3.9. The harvest took place September 27 to October 11. The Grand Vin was produced from 50% of the harvest. 2021 is the first vintage produced in their new, state-of-the-art cellars. Drink from 2025-2055."

94-96 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Couleur sombre et pourpre. Nez intense, fin, fruité, pur et subtil. Bouche à la texture minutieuse, au corps fondant, à la fois présent, délicat et aérien. Le vin offre un déroulé tout en douceur, vers une belle finale sèveuse et parfumée. Assemblage : 65 % cabernet sauvignon, 22 % merlot, 10 % petit verdot, 3 % cabernet franc. Degré d'alcool : 13° - pH : 3,87. Rendement : 19 hl/ha. Sélection : 50 % de premier vin. Vendanges du 27 septembre au 11 octobre."

95 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

James Suckling

"Lots of graphite and crushed-stone character with redcurrants and pine needles. Medium body with silky and layered tannins. Pretty balance and elegance. 65% cabernet sauvignon, 22% merlot, 10% petit verdot and 3% cabernet franc."

95-96 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

Jeb Dunnuck

"The 2021 Château Haut-Bailly checks in as 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot, and the rest Cabernet Franc. It's another elegant, pure, incredibly balanced wine from this château, offering complex aromatics (cassis, smoked tobacco, spicy wood, and earth), medium body, ripe, supple tannins, and a great finish. Hitting 13% alcohol with a pH of 3.9, this seamless beauty will drink nicely right out of the gate yet evolve for 25-30 years."

93-95+ Punkte

Quelle: www.jebdunnuck.com

Bettane & Desseauve

"Corps et texture impeccables. À ce stade, le développement aromatique est en retrait. Il faudrait idéalement carafer les échantillons deux ou trois heures à l’avance. Le vin n’était présenté qu’au château, ce qui a limité notre expérience."

94-95 Punkte

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

VINOUS

"The 2021 Haut-Bailly is a dark, rather somber wine. The aromatics alone are captivating, but there are strong savory inflections from the high percentage of Petit Verdot in this year's blend. This deceptively mid-weight Haut-Bailly has plenty to offer. Spice, leather, tobacco and incense linger. The final blend also includes 10% press wine."

Antonio Galloni 94-96 Punkte

"The 2021 Haut-Bailly is built around 65% Cabernet Sauvignon, the blend employing less Merlot and more Petit Verdot this year since the latter was not affected by frost. It was picked between September 27 and October 11 and matured in 50% new oak with 10% vin de presse. Allowed to open in the glass, it unfurls to reveal blackberry, briar, touches of crushed stone and cedar. The taut, fresh palate is medium-bodied with sappy black fruit and fine acidity. This is back to the older style of Haut-Bailly in some ways; less opulent, in keeping with the style of the vintage, and delivering good weight on the finish, even if there is not the persistent aftertaste of previous vintages. The great virtue of this Haut-Bailly is the sapidity that marks the conclusion. The kind of Pessac-Léognan that needs to be decanted then poured at the dinner table."

Neal Martin 93-95 Punkte

Quelle: www.vinous.com

Falstaff

"Dunkles Rubingranat, tiefer Kern, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Schwarze Kirschen und Cassis, feine Würze, zartes Nougat, kandierte Orangenzesten. Saftig, reife Kirschen, ein Hauch von Pflaumen, seidige, reife Tannine, salziger Touch, gute Frische, bleibt haften, ein facettenreicher Speisenbegleiter, sehr pure Stilistik, sicheres Reifepotenzial. Très chic!"

Peter Moser 94 Punkte

Quelle: www.falstaff.de


Herstellerangaben:

Château Haut Bailly

FR

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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