Château Batailley 2016 Subskription AOC Pauillac

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Herstellerland: Frankreich
Weinart: Stillwein
Weinfarbe: rot
Geschmack: trocken
Alkohol: 13%
Lieferbar: Lieferbar 2019
enthält Sulfite

Kurzübersicht Château Batailley 2016 Subskription AOC Pauillac

Château Batailley Subskription 2016


Klassifizierung: 5eme Cru Classé


Appellation: Pauillac


Ort: Pauillac
Önologe: Valérie Lavigne und Axel Marchal
Rebsorten: Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 25%, Cabernet Franc 5%
Jahresproduktion: 180000 Flaschen
Rebfläche: 60 ha
Durchschnittl. Rebstockalter: 30 Jahre
Rebstockdichte: 8500 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 60%

Château Batailley 2016 Subskription AOC Pauillac

Weinbeschreibung

Chateau Batailley 2016

 

Das Herz von Pauillac schlägt in 2016 auf Chateau Batailley, denn auch wenn es in dieser Appellation nicht an edlen Weinen mangelt, so berührt der Batailley doch am meisten die Verkosterseele, weil hier Typizität, Reinheit, Rasse und Bezahlbarkeit in einer Weise zusammenkommen, die man eigentlich nur als Glücksfall bezeichnen kann. Wer jetzt große Freude beim Genießen der Jahrgänge 2009 und 2010 empfindet, dem sei angeraten, sich des 2016er Batailley in ausreichender Stückzahl anzunehmen, denn der Konsens der namhaften Verkoster legt eine kontinuierlich hohe Nachfrage hierfür sehr nahe.

 

Mit feiner Zurückhaltung, etwas scheu, so als wolle er die große Bühne, auf der aufzutreten er auserchoren wurde, doch lieber meiden, skizziert der Batailley 2016 zunächst einen feinen Schattenwurf von präziser Pauillac-Typizität, ehe er dann, wenn man nur geduldig genug das Glas kreisen lässt, feine Cassisnoten, eine Prise Minze, einen mit feinem Tabakhauch unterlegten Graphitdstrich und eine dezent florale Anmut hervorbringt. Der Gaumenfluss ist von erhabener Feinheit, der Tanninsaum, in dem ein präziser, leicht extraktsüsser, überaus animierender Fruchtkern passgenau eingebettet liegt, ist von Meisterhand coutouriert, das Finale langanhaltend und beeindruckend nachdrücklich. Dieser Batailley wird sich zu einer Sauvignonikone par excellence entwickeln und macht das Chateau zum Aufsteiger des Jahres in Bordeaux!

Meine besondere Empfehlung.


Bewertungen:

Matthias Hilse 95-97 Punkte

Subskriptionsindex 20/20

 


 

James Suckling:

"I thought the 2015 defined the new Batailley, but this is fantastic. Full-bodied and so tannic and powerful. Flavors of chocolate, coffee and spices. Excellent finish. Very muscular. Tight and precise."

95-96 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

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Weitere Verkostungsnotizen Château Batailley 2016 Subskription AOC Pauillac

The Wine Advocate:

"The 2016 Batailley is a blend of 12% Merlot, 3% Petit Verdot, 85% Cabernet Sauvignon cropped at 50h hectoliters per hectare. Matured in 60% new oak. It has an intense graphite infused bouquet with fine delineation, some freshly picked Pauillac mint coming through with aeration. The palate is medium-bodied with firm tannin that grip the mouth insistently; with graphite and tobacco-infused black fruit dominating, this a classically styled Batailley in the vein of previous vintages with the elegance coming through towards the finish. This is one of those wines that grows on you, perhaps not as easy or as charming to taste as other Pauillac 2016s at this stage, but knowing this property well, I know how it can blossom when it matters, which is when you and I drink it."

Neal Martin 93-95 Punkte

Quelle: www.erobertparker.com #230



René Gabriel's BDX Total:

"Samtenes, frisches, kräftiges Bouquet, Cassis, Tabak, schwarze Schokolade, Minze, fein Pflaumen. Cremiger, aromatischer Gaumen mit kräftiger Frucht, viel feinem Tannin, dichtverwobener Struktur, kräftiger, süsser Aromatik, langer, frischer Abgang.

André Kunz 18/20 -  2024 bis 2040

Quelle: www.bxtotal.com

"

 



Decanter Magazine:

"A tunnel of tannins takes you right through the palate, but it is not fully walled in as with 2010, rather the tannins are pliable and the overall feeling is of well controlled fruit that deepens as you go along. The blend is 85% Cabernet Sauvignon, with 12% Merlot and 3% Petit Verdot, and a pH of 3.6. Wonderfully deep fruit flavours of blackberry and crushed cassis reside against black chocolate and well contained tannins. A lovely vintage that has power but is just the right side of big extraction. Good persistency with a coffee-scented finish. This is a buy, for sure."

Jane Anson 93 Punkte

Quelle: www.decanter.com



Wine Spectator:

"Enticingly fresh, this is open-knit in feel, offering a pretty display of cherry paste and red currant preserve flavors. A twinge of warm earth on the finish keeps this grounded and adds some needed bass.—J.M."

James Molesworth 91-94 Punkte

Quelle: www.winespectator.com



Jancis Robinson:

"Lifted, sweet and very Pauillac on the nose. Thick and sweet on the palate though – rather different from the nose. Pretty sharp on the palate with some overtones of the right bank even though the nose is pure Pauillac. Quite a dramatic play, this wine! Drama in spades."

Jancis Robinson MW 17+/20

Quelle: www.jancisrobinson.com



Jeff Leve:

"Cassis and blackberries, creamy tannins, juicy, fresh berries, medium/full bodied with a blast of sweet, black currants in the finish, the wine has freshness, fruit and length and could be the best vintage in the history of the estate. Made from a blend of 85% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 3% Petit Verdot, this wine reached 13.5% alcohol. The Grand Vin represents 70% of the harvest. The picking took place from October 3 to October 10. This is one of the latest harvests in the history of the property."

92-94 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve



Jean-Marc Quarin:

"Couleur sombre, intense et pourpre. Nez au fruité pur et mûr. Bouche caressante, très fruitée, au corps élancé, juteux et savoureux. Finale de bonne longueur, mais un brin âpre."

92 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)



Yves Beck:

"Pourpre violacé. Bouquet complexe et fruité révélant des notes de graphite, cèdre et tabac blond. Le fruit ne manque pas à l’appel et je relève du cassis ainsi que des cerises noires. Attaque friande et crémeuse. Caractère compacte, puissant, juteux. Les tannins sont parfaitement intégrés et présentent un grain très fin. Ils ont de la puissance et sont en accord avec une structure vive. Un très grand vin., persistant, ample et précis. Belle réussite. Bravo.  2023–2041"

93-95 Punkte

Quelle: www.beckustator.com © with the courtesy of Yves Beck

 


Roger Voss:

"Barrel Sample. This finely structured wine comes from a chateau that always provides good value. This is rich, packed with black-currant flavors and fine tannins. It should age gracefully over the medium term."

93-95 Punkte

Quelle: www.winemag.com

 

VINUM:

"Nicht nur ungemein stilsicher, sondern auch von besonderer Klasse. grosse Dichte, Präzision und Schliff: gehört endgültig zu den Gipfelstürmern der letzten Jahre."

18/20

Quelle: "Annual Report 2017 - World of Bordeaux" in: VINUM 06/2017

 

Revue du Vin de France:

"Une fois encore, les amateurs de pauillacs classiques et racés seront à la fête avec ce vin marqué par la classe de ses cabernets. Tendu et puissant, mais aussi civilisé dans le grain de ses tanins. D''une allonge impressionnante.

17,5-18,5/20

Quelle: La Revue du Vin de France N° 611

 


Chateau : Château Batailley

Herstellerangaben:

Château Batailley

86 cours Balguerie Stuttenberg

FR 33082 Bordeaux cedex

Frankreich