Alter Ego de Palmer 2016 AOC Margaux 0,375L

0,375L


Klassifizierung: keine, da Zweitwein



Önologe: J. Boissenot
Rebsorten: 47% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot, 6% Petit Verdot
Rebfkläche: 55 ha
Durchschnittl. Produktionsmenge: 200 000 Flaschen
Durchschnittl. Rebalter: 37 Jahre
Pflanzdichte: 10 000 Stöcke/ha
Neuholzanteil: 40%

55,00 €
entspricht 146,67 € pro 1 L

Verfügbarkeit: Ausverkauft

Flaschengröße: 0.375
Jahrgang: 2016
Weingut: Château Palmer
Appellation: Margaux
Alkohol: 13,5%

Alter Ego de Palmer 2016 - 0,375L

In diesen Zeiten, in denen auch nicht wenige hochkarätige Bordeaux eher dem Fluidum der Stromlinienform huldigen, um dem potentiellen degustatorischen Gegenwind möglichst wenig entgegenzusetzen, sagt der Alter Ego: "Palmer ist ein Ich, und ich unterscheide mich distinkt davon und präge ein anderes Ich aus". Anders als bei den Zweitweinen mancher Zelebrität gibt es hier sowohl das klare Bekenntnis zum einen Terroir als auch das Selbstbewusstsein, zu zeigen, dass die Interpretation des "Grand Vin" nicht alternativlos ist.

Der Alter Ego 2016 ist ein großer Wurf und eine solitäre Schönheit in Margaux. Das flamboyante, beerenreiche und überaus aromatische Fruchtelixir wirft Brandungswogen von schäumender Komplexität auf, die sowohl den Eindruck saliner Frische als auch erhabener Tiefe hinterlassen. Der druckvolle, tanninbewährte und äußerst präzise definierte Fruchtkern wird von einer maßgeschneiderten Tanninperipherie umhüllt, die soigniert, raffiniert und zugleich extrem fein geraten ist. Das andauernde Finale erfährt seinen Nachhall aus den resonanzschaffenden retronasalen Frucht- und Aromenschüben.

Es ist nur die Hälfte der sonst üblichen Menge verfügbar - hauptsächlich als Preis für die mit den Mitteln der Biodynamie schwer beizukommenden Peronospora.

Bewertungen:

Matthias Hilse 95-98 Punkte

Subskriptionsindex 20/20


James Suckling:


"This is very concentrated yet soft and fresh in texture. Full-bodied and round and mouth-filling. So impressive how it fills your mouth yet remains fresh. It's so framed."

95-96 Punkte

Quelle: www.jamessuckling.com

Antonio Galloni:

"The 2016 Alter Ego represents a fairly big departure is style from what has been the norm in recent vintages. Bright red stone fruit, tobacco, flowers and herbs. The combination of less Merlot and naturally lower alcohol are among the factors that have contributed to an especially silky, perfumed Alter Ego built on considerable finesse."

90-93 Punkte

Quelle: www.vinousmedia.com


Weitere Verkostungsnotizen:

The Wine Advocate

"The 2016 Alter Ego de Palmer is a blend of 40% Merlot, 48% Cabernet Sauvignon and 12% Petit Verdot this year (a little less Merlot than usual). That exuberant Merlot drives the aromatics along, almost citrus-like with scents of blood orange and blueberries soaring from the glass. The palate is medium-bodied with grainy tannin on the entry, quite sharp acidity at first, quite structured for an Alter Ego with a grippy finish. I think the new oak will bind this together, this sample coming from a used barrel."

Neal Martin 89-91 Punkte

Quelle: www.erobertparker.com #230

Quelle: www.robertparker.com

Decanter Magazine

"Palmer lost 20% of its crop in the spring, and the Merlot was affected more than the Cabernet so there is only around half as much Alter Ego as normal. The yield here is 29hl/ha, so a lot less than most of Margaux, mainly due to vineyard rebalancing after moving to biodynamics and the spring crop loss. The harvest start date of 3rd October was the latest on record, following on from a very long, slow ripening leading to lots of tannins (71 IPT) which although soft and integrated are at a higher level than 2015, while the 3.65pH remains the same. Late harvests encourage elongated tannins, and Thomas says he has never seen such sophistication in the construction of the wines here, so different from the 2015. As with Palmer, Alter Ego has a highly aromatic nose, majoring here on damson and blackberry. Tasted on an overcast Friday morning and yet it sings, with the most beautifully soft expression of black fruits. It's a different style to others, the 13% ABV being extremely low for this amount of Merlot. Beautiful. Drinking Window 2023 - 2040"

Jane Anson MW 93 Punkte

Quelle: www.decanter.com

Quelle: www.decanter.com

Jancis Robinson

"48% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 12% Petit Verdot.
Very bright dark glossy crimson. Very rich and sweet and approachable. Round and fresh. Meaty. Very, very sweet start and then chewy. Lots going on here but not that much tannin, much less than in most other 2016s. Very juicy."

Jancis Robinson MW 16,5/20

Quelle: www.jancisrobinson.com

Quelle: www.jancisrobinson.com

Jeff Leve

"Fresh-picked flowers, espresso and hints of dark chocolate-covered black cherries come right out with ease in this elegant, refined wine. Expect bright, sweet fruits with lift, length and soft tannins. Produced from a blend of 48% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot and 12% Petit Verdot, this wine reached 13% alcohol with a pH of 3.65. The harvest took place October 3 to October 18."

93-95 Punkte

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Quelle: www.thewinecellarinsider.com © with the courtesy of Jeff Leve

Jean-Marc Quarin

"Couleur sombre, intense, belle et profonde. Nez intense, fruité et très mûr. Bouche ronde, juteuse, savoureuse au toucher impeccable à l’éclat moyen. Bonne longueur avec une touche d’herbe sèche dans l’ultime persistance. Assemblage : 48 % cabernet sauvignon, 40 % merlot, 12 % petit verdot. Degré d’alcool : 13º, pH : 3.7, IPT : 71. Sélection : 35 % de grands vins."

90 Punkte

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Quelle: Quarin, Jean-Marc © Copyright www.quarin.com, Jean-Marc Quarin (JMQ)

Roger Voss

"Barrel Sample. This perfumed wine has a high percentage of ripe Petit Verdot that gives extra structure to the generous fruit core. The acidity is intense, complementing the delicious black-cherry fruitiness. It's an exuberant, but balanced, wine."

93-95 Punkte

Quelle: www.winemag.com

 


Quelle: www.winemag.com

Bettane & Desseauve

"Grande robe, impressionnant velouté de texture, grande longueur, plus impressionnant même que Pavillon dans ce millésime, les petits rendements (involontaires) ont concentré de façon étonnante la matière, sans la moindre lourdeur. Il rivalisera avec la plupart des crus classés."

96 Punkte

Quelle: www.mybettanedesseauve.fr

Quelle: www.mybettanedesseauve.frm

Yves Beck

"48% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 12% Petit Verdot

Pourpre profond. Bouquet intense marqué par des notes de griottes et de framboises. Agréable fraîcheur. Très belle touche de cacao et de graphite. La mise en bouche est juteuse, fruitée et marquée par la cerise également. Quelle belle entrée en matière. Le corps est dense et marqué par ders tanins parfaitement enrobés, en symbiose avec la structure. Ils se révèlent doucement en fin de bouche et présentent un grain très fin. Finale persistante. C’est bien la fraîcheur qui souligne la particularité de ce vin. Du début à la fin. Très belle réussite."

92-94 Punkte

Quelle: www.beckustator.com © with the courtesy of Yves Beck

 


Herstellerangaben:

Château Palmer

FR 33460 Cantenac

Frankreich

Dieser Wein enthält Sulfite. * Der Genuss- bzw. Subskriptionsindex beschreibt das von Aux-Fins-Gourmets bewertete Preis-Leistungsverhältnis des Weins bezogen auf seinen Geschmack.
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